blacklebron
Bu yıl iki kez yaşanacak Ay tutulmasının ilki bu gece saat 23.30'da gerçekleşecek

Ay'ın sol tarafı 23.30'da kararmaya başlayacak ve 00.44-01.58 saatleri arasında Dünya ile Ay birbirine ''kavuşacak''.Tutulmanın izlemeye değer bölümü 1 saat 14 dakika sürecek. Tam tutulma sırasında atmosferden yansıyan ışık sayesinde ayın rengi koyu kırmızıdan sarıya dönüşecek.Ay tutulması Dünya'nın yuvarlaklığını bir kez daha gösterecek. Saatler 03.12'de de Ay, Dünya ve Güneş'in birlikteliği noktalanmış olacak.Tutulma Avrupa, Afrika, Ortadoğu ülkeleri ve Asya'nın bir kısmından da görülebilecek.Bir sonraki benzer Ay tutulması Türkiye'den ancak Haziran 2011'de gözlenecek.Ankara'da Ay tutulması etkinliğiAy tutulmasını, çıplak gözle izlemenin zararı bulunmuyor. Bu nedenle gözlem için teleskoba, gözü korumak filtreye ihtiyaç duyulmayacak., Ancak Ankaralılar, Ay tutulmasını Ankara Üniversitesi rasathane teleskoplarından izleyebilecek.Herkese açık olacak rasathaneye yetişkinler 3, öğrenciler ise 2 YTL gibi düşük bir ücretle girebilecek. Ziyaretçiler tam ay tutulmasının yanı sıra Venüs ve Satürn gezegenlerinin gözlemini de yapabilecek.Rasathanede Ay tutulması etkinlikleri, havanın açık olması durumunda, saat 19.00'da Ay, Satürn, Andromeda galaksisi ve Orion Bulutsusu gözlemi ile başlayacak.Saat 23.30'dan itibaren de tutulma izlenmeye başlanacak.Rasathanedeki etkinliklere katılmak isteyenlerin (312-212 67 20/1271) numaralı telefondan randevu alması gerekiyor. Katılımcıların beraberlerinde kalın giysiler getirmesi öneriliyor.Tutulmalar mitlere, efsanelere konu olduAy tutulması antik çağlardan bu yana ilginç doğa olayları, çeşitli inanışları da ortaya çıkardı. Özellikle, Güneş ve Ay tutulmaları, insanlarda korku ve endişe yarattı, mitlere, efsanelere konu oldu ve tutulmalarla baş etme yolları denendi.Bazı söylencelerde, Ay'ın kararması, ''Aya saldırıldığı, düşmanların Ayı saklanması, kötü ruhların Ay'ı sarması veya yemesi ile ayın kötülüklerle mücadele etmesi'' şeklinde yorumlandı.İnanışlar nedeniyle tutulmanın olduğu günler Ay'ın tekrar aydınlanması için büyüler yapıldı, teneke, davul, tencereler çalınarak gürültü çıkartıldı, silah atıldı, dua edildi ve hatta Ay'a kurban verildi.

NASA'nın web sitesinde yayınlanan yeni fotoğraflar, Cassini tarafından Satürn gezegeninin üzerinde ve altındaki açılardan son iki ay içinde çekildi.ABD'nin Colorado eyaletindeki Boulder'da bulunan Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nden Cassini uzay aracının optik cihazlarından sorumlu bilim kadını Carolyn Porco, "İşte yıllardır beklediğimiz görüntüler" dedi.
7 yılda 3,5 milyar km yol katettikten sonra 1 Temmuz 2004'te Satürn'ün yörüngesine yerleşen Cassini uzay aracı, daha önce de Satürn ve halkaları ile Satürn'ün uydusu Titan'ın kuzey kutbundaki "ABD'nin yarısı büyüklüğünde dev bir bulutu" görüntülemişti.
İnsansız uzay uçuşlarında 3 milyar 400 milyon dolarla en büyük proje olan ve 1997'de fırlatılan Cassini-Huygens, adını, 350 yıl önce Titan'ı keşfeden Felemenkli gökbilimci Christiaan Huygens ile Satürn'ün halka aralığı ve 4 uydusunu belirleyen İtalyan asıllı Fransız gökbilimci Gian Domenico Cassini'den alıyor.
1 Response
  1. . Says:

    dün gece hava baya pusluydu ama yinede güzeldi izledim..ama satürnü görmedim (: